ja_mageia

Culturele sector
Wij zijn gespecialiseerd in de culturele sector.
 • Narrow screen resolution
 • Wide screen resolution
 • Decrease font size
 • Default font size
 • Increase font size
Home HR Consultancy Arbeidsrecht
Wie heeft er nu eigenlijk gelijk?

Arbeidsrecht

Het arbeidsrecht gaat over de regels die gelden in een dienstverband van een werknemer bij een werkgever. Uitgangspunt is dat een werkgever en een werknemer over allerlei onderwerpen zelf afspraken kunnen maken. Wanneer er onderling geen afspraken zijn gemaakt, gelden de algemene regels.

Vaak gaat het er niet om wie er gelijk heeft maar wie de regels het best kent. Voor bepaalde zaken gelden namelijk altijd de wettelijke regels, maar je moet ze wel weten te vinden en toe te passen. Wij bieden u advies over en ondersteuning bij  (individuele) vraagstukken over arbeidsvoorwaarden.

Daarnaast geven wij voorlichting over en toepassing van arbeidsvoorwaarden aan zowel leidinggeven als aan medewerkers. Wij beschikken over kennis van vele CAO's in verschillende branches.

Tevens kunnen wij u stevige ondersteuning bieden bij juridische of ontslagprocedures.

Ontslagprocedures

In Nederland is een werknemer goed beschermd tegen ontslag. U kunt een matig functionerende medewerker niet zomaar de laan uitsturen. Voordat u met ontslag gaat dreigen zijn er nog andere mogelijkheden om een arbeidscontract te beëindigen:
 • Tijdens de proeftijd mag u een medewerker op elk moment ontslaan. 
 • Wanneer de overeenkomst voor bepaalde tijd is aangegaan (bijvoorbeeld een jaarcontract), brengt u de medewerker tijdig op de hoogte dat het contract niet opnieuw zal worden verlengd of zal worden omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. 
 • Wederzijds goedvinden: Als de medewerker zelf al tot de conclusie is gekomen dat hij of zij niet op de juiste plek zit, is het mogelijk om de arbeidsovereenkomst in wederzijds overleg te beëindigen. Leg schriftelijk vast dat beide partijen akkoord gaan. Voor de werknemer kan dit ingrijpende consequenties hebben: er is bijvoorbeeld geen recht op een WW-uitkering.

Helaas gaan partijen zelden als vrienden uit elkaar. Voor de werknemer is opzeggen van een vast contract een koud kunstje: hij hoeft alleen rekening houden met de afgesproken opzegtermijn. Wanneer de werkgever een vast contract wil opzeggen komt er heel wat meer bij kijken. Er zijn in drie mogelijkheden:

 • Ontslag op staande voet; 
 • Ontslagprocedure via het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV); 
 • Ontslagprocedure via de kantonrechter.
Solon helpt u bij het maken van de keuze en bij het zo goed mogelijk uitvoeren van alle vervolgstappen. Wij hebben vele complexe ontslagprocedures met succes afgerond.
 

Contact gegevens

Bezoek- en postadres:
Laurens Jzn. Costerstraat 15 A
3261 LH  Oud-Beijerland

0186 - 621944
0186 - 620997
info@solon-net.nl

Direct contact

BTW nummer
8110.45.961.B01

KvK nummer
24443126

Referenties