Om de klimaatverandering tegen te gaan, moeten we onze CO2-uitstoot drastisch verminderen. De mobiliteit van werknemers speelt hierbij een grote rol. Daarom heeft Nederland de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM) in het leven geroepen.
Het doel van deze nieuwe regel is simpel: werkgevers moeten inzicht krijgen in hoe hun werknemers reizen, zodat ze maatregelen kunnen nemen om de CO2-uitstoot te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het stimuleren van fietsen, carpoolen, openbaar vervoer en thuiswerken (MiW, 2022).
Door de rapportageverplichting WPM verandert de wetgeving. Een nieuw hoofdstuk – over de uitstoot van mobiliteit – wordt toegevoegd aan de omgevingswet. Deze veranderingen gaan in vanaf 1 juli 2024 en gelden voor bedrijven met meer dan 100 werknemers. De ingangsdatum was in eerste instantie 1 januari, maar dit is nu uitgesteld omdat de voorbereiding meer tijd kostte (RVO, 2023).
Bij het maken van deze nieuwe regels is er veel aandacht besteed aan de privacy van werknemers. Werkgevers mogen alleen totale cijfers rapporteren, dus zonder namen en adressen van individuele werknemers. De overheid wil het ook zo makkelijk mogelijk maken voor werkgevers. Daarom is er een digitaal platform opgezet waarop werkgevers hun gegevens kunnen invoeren, te vinden op RVO.nl.
Wij zijn een brede HR-dienstverlener met veel ervaring in het ontwikkelen en opzetten van mobiliteitsbeleid, waaronder fietsregelingen en thuiswerkbeleid. We kunnen je ook helpen het proces van rapporteren te vergemakkelijken. Interesse of vragen? We staan voor je klaar: neem contact op met Noumair Al Kahja via n.alkahja@solon-net.nl.
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. (2022, 21 april). Nieuwe wet- en regelgeving: Snel op de hoogte! - Wet- en regelgeving - Werken aan duurzame mobiliteit.https://magazines.rijksoverheid.nl/ienw/werkenaanduurzamemobiliteit/2022/09/nieuwe-regelgeving
Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit. (z.d.). RVO.nl. https://www.rvo.nl/onderwerpen/rapportage-wpm